Външният министър в оставка Екатерина Захариева се срещна с чешкия посланик

...
Външният министър в оставка Екатерина Захариева се срещна с чешкия посланик
Коментари Харесай

Кабинетът в оставка подкрепи Чехия

Външният министър в оставка Екатерина Захариева се срещна с чешкия дипломат Лукаш Кауцки, за да обсъдят последното развитие около детонацията в склада за муниции във Върбетице и рецесията в чешко-руските връзки, оповестиха от ведомството.

" Отново бих желала да потвърдя от името на премиера Борисов и на българското държавно управление, че България показва цялостна взаимност с Чехия по отношение на противозаконните дейности на Руската федерация и нашите правоохранителни органи са към този момент в контакт с управляващите в Прага, с цел да окажат цялостно подпомагане при следствието ", съобщи Захариева по време на срещата. 

Министърът в оставка акцентира, че България бе една от първите страни, която реагира с обществено изказване за поддръжка и взаимност с Прага. Страната ни поддържа и взе участие интензивно в правенето на взаимните изказвания на Европейски Съюз и НАТО по тематиката.

" От името на външния министър и на чешкото държавно управление благодаря за солидарността на България ", съобщи дипломат Кауцки, който срещна министър Захариева с последните развития по случая.

Той изрече огромната признателност на Чехия за изразената на съвещанието на 19 април 2021 година на Съвета " Външни работи " от министър Екатерина Захариева цялостна взаимност на България с Чехия против нарушаването на националния й суверенитет от страна на Русия. Посочено бе още, че поддръжката от България е извънредно скъпа, защото Чехия я приема като доста непосредствен съдружник.

Ескалиращият шпионски скандал 

Русия съобщи, че ще предприеме нови ответни ограничения на всевъзможни нови дейности на Чехия против съветски дипломати, в конюнктура на нарастващ шпионски скандал сред двете страни. Страната разгласи за личност нон грата 20 чешки дипломати, откакто Прага експулсира 18 съветски дипломати предходния ден. 

Чехия пък настоя Русия да разреши връщането на всичките 20 дипломати в посолството в Москва, другояче ще има нови експулсирания на руснаци от Прага.

Това е най-острият спор сред двете страни от края на комунистическата епоха през 1989 година Той настава в миг на растящо напрежение в връзките сред Русия и Запада. През миналата седмица Москва експулсира и дипломати от България, Полша и Съединени американски щати като ответна мярка на техни експулсирания на съветски дипломати, отбелязва Ройтерс.

Чехите споделят, че загубата на 20 дипломатически чиновници на процедура е парализирала работата на посолството й в Москва, което е доста по-малко от съветското в Прага.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова упрекна чешките управляващи, че изнасят зрелище и даде обещание, че Москва ще предприеме още ответни ограничения, в случай че Прага прибегне към нови дейности към съветски дипломати.

Прага експулсира 18-те съветски дипломати, които по думите й са разузнавачи, откакто съобщи, че двама съветски шпиони, които са упрекнати за отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му във Англия през 2018 година, са виновни и за гърмежа на чешки склад за муниции през 2014 година

Европейският съюз дефинира като " непропорционална " реакцията на Русия на изгонването на съветски дипломати от Чехия и даде обещание да поддържа всички по-нататъшни стъпки на Прага. 

Българската следа 

Чешките правоохранителни органи са открили връзката на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с детонациите в складовете за муниции в село Върбетице през 2014 година Това съобщи чешкият президент Милош Земан в изключително послание по малките екрани " Прима " и " Си Ен Ен Прима нюз ", съобщи ТАСС.

Боеприпасите в складовете във Върбетице трябваше да бъдат изпратени в България, съобщи Земан. По думите му е имало контракт за покупко-продажба, Гебрев е платил задатък, тъй че " може да се счита за потвърдена българската диря ".

Президентът прикани сънародниците си да изчакат резултатите от следствието на случая във Врбетице и увери, че информацията няма да бъде засекретена.

" Ако узнаем, че се оправдават съмненията /за причастност на Москва към експлозиите/ (...) Русия ще би трябвало да заплати за този евентуален терористичен акт ", уточни Земан. Ако обаче тези съмнения бъдат опровергани, това ще значи, че става дума за игра на специфичните служби, която може да има съществени последици за нашия вътрешнополитически живот ", добави чешкият президент.

В писмен отговор за Ню Йорк Таймс българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев за първи път споделя, че е внасял муниции в Украйна след 2014 година, когато Русия анексира Крим. Досега той отхвърляше да е продавал военнa техника на Киев в интервала, в който сепаратисти, подкрепяни от Москва започнаха война в Източна Украйна.

Прессъобщение, изпратено от компанията на предприемача " ЕМКО " в неделя обаче отхвърля комерсиалните връзки на компанията с Украйна да имат връзка с гърмежите в Чехия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР